Minder vrouwen in de Tweede Kamer, een probleem?

De lijsten voor de Tweede Kamer verkiezingen zijn opgemaakt en de campagnes zijn in volle gang. Welke partij de grootste zal worden dat weten we pas op 15 maart, maar wat wel al vast staat, is dat de Kamer weer grotendeels zal worden bezet door één soort kamerlid: mannen, van middelbare leeftijd, hoogopgeleid en wonend in de Randstad. En dat in zichzelf is een verlies voor de democratie.

Grijze-pakken-parade slecht voor de democratie

Een dergelijke grijze-pakken-parade is niet goed voor de democratie. Sterker nog, het zit een goede besluitvorming in de weg. Doordat alle mensen die meepraten in de politiek een zelfde soort achtergrond en een zelfde soort levenservaring hebben, komen zij allemaal met een zelfde soort oplossing voor een probleem. Vernieuwende of simpelweg andere gezichtspunten, komen zo niet eens aan bod. Groepsblindheid ligt op de loer en dat terwijl er juist nu behoefte is aan het meenemen van andere gezichtspunten in de politieke besluitvorming.

Kloof tussen de burger en de politiek

En dan krijg je dat Den Haag denkt dat Europa een goed ding is … waar we gewoon verder mee moeten, zoals altijd al … terwijl een meerderheid in Nederland dat heel anders ziet. Er ontstaat een kloof tussen de burger en de politiek. Tussen de grijze-pakken-parade en de rest van Nederland.

Oplossing is simpel

Die kloof dichten is niet zo lastig als het lijkt. Uit onderzoek blijkt, dat wanneer een groep bestaat uit 40% vrouwen, er een groepsdynamiek ontstaat, waarbij er wel ruimte is voor andere oplossingen en vernieuwende ideeën. Het mooie is, dat dan ook mannen die een andere blik willen werpen op een onderwerp, zich ook meer vrij voelen om dat te uitten.

Stem strategisch: stem niet op een man!

Voor diegene die dus iets willen doen aan de kloof tussen de burger en de politiek, zit er maar een ding op: stem op een vrouw. Het is daarbij dan wel belangrijk om niet op de eerste vrouw op de lijst te stemmen: zij komt ter toch wel in. Wil je echt bijdragen aan meer vrouwen in de Tweede Kamer, stem dan op de vrouw die op basis van de peilingen, net niet verkozen zou worden. Met voldoende stemmen kan zij alsnog verkozen worden met voorkeur, waardoor de mannelijke collega boven haar niet verkozen wordt, en het percentage vrouwelijke Tweede Kamer leden dus omhoog gaat.

Hoe? Bekijk het schema en maak je keus! Kies jij ervoor om echt het verschil te maken? Kijk dan welke vrouwen op de net-niet verkiesbare plekken staan!

Kijk gauw op deze pagina : www.irenejanssen.nl/stemvrouw

 

Posted in:
Articles by
Published:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *