Dit probleem is groter dan de boer

Vandaag staken de boeren. Ook boeren deugen – net zoals de meesten mensen – zij willen een mooi product maken, mensen blij maken en daarbij goed voor de aarde en hun dieren zorgen.

Maar ons voedselsysteem is kapot.

Je wil niet weten wat ik afgelopen weekend heb gegeten dat in de supermarkt het etiket ‘schnitzel’ kreeg. Ja, er zat ook iets van vlees in en het was warm gemaakt en er zat een korstje om. Maar met geperst varkensvlees, een hoop water en nog zo wat verdikkingsmiddelen en dergelijke … leek het meer op een platte frikandel.

“Dit wil de consument,” zegt de supermarkt dan. 

En weet je ik denk persoonlijk dat de gemiddelde consument inderdaad zo gewend is geraakt aan ‘goedkoop’ en ‘vult de maag’ … dat het daadwerkelijk voldoet aan de vraag.

Begrijpelijk ook vanuit het nooit-meer-honger devies, maar dat is anno 2019 allang niet meer aan de orde. We zijn allemaal te dik, obesitas is zelfs een van de grootste problemen in ontwikkelde landen zoals Nederland. 

Ons voedselsysteem is kapot.

We eten steeds minder gevarieerd, steeds meer makkelijke hap met toegevoegde vetten en suikers. Vetten en suikers waar dan weer complete regenwouden voor moeten wijken. Dat is niet goed voor ons mensen en niet goed voor de wereld. 

Ons voedselsysteem is kapot.

Niet het welzijn van mensen, dieren of de wereld staat voorop, maar volume maken en geld verdienen staan bovenaan. En de boer is vaak niet eens degene die er goed aan verdient?! We kopen fair trade koffie, maar hoe zit het met fair trade peren, bloemkolen of schnitzels? Boeren (maar ook beleidsmakers, politici, milieuactivisten en consumenten) zitten gevangen in dit systeem.

Dit probleem is groter dan de boer. 

Het vraagt om een oplossing waar IEDER zijn bijdrage doet. Ik doe dat als consument zo veel mogelijk door mijn groenten lokaal en van het seizoen direct bij de boer te halen. En nee ik ben niet perfect, maar zo draag ik mijn steentje bij. 

Dit probleem is groter dan de boer, maar zij heeft net als ik ook een stukje van de sleutel in handen. 

Om ons kapotte voedselsysteem te repareren. 

Daarom word ik zo blij van de moedige boeren, de dappere beleidsmakers, de stoere winkeliers en de kritische consument die allemaal durven kiezen voor een beter alternatief voor een positieve verandering. 

#beethechange

Ben jij zelf bezig met hoe jij kunt bijdragen aan die positieve verandering in onze voedselketen? 

En wordt het tijd om jouw IMPACT te vergroten?

Dan kan ik je helpen!

Met mijn 3P Methode werkte ik al met honderden veranderaars, changemakers en innovators en hielp hen hun community te laten groeien. Op een authentiek manier. Zonder trucjes maar oprecht vanuit je missie of BIG WHY. Weet jij hoe je jouw community laat groeien vanuit jouw BIG WHY Boodschap? 

Start vandaag nog met mijn ebook en ontdek hoe ook jij jouw IMPACT vergroot!

Doe je mee? 

www.irenejanssen.nl/ebook

#changemaker #beethechange #farming #boeren #boerenstaking #systeem

Posted in:
Articles by
Published:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *