De vele gezichten van #change

Ik hou van TRADITIES ❤️🤩 Misschien gek om van mij te horen omdat ik het zoveel heb over #changemakers, mensen met een missie die zich sterk maken voor een positieve verandering.

Maar een positieve verandering hoeft echt niet samen te gaan met een revolutie of disruptive innovation. 

De meeste verandering gaat geleidelijk. 

Omdat er iemand opstaat die anderen in beweging krijgt. Er komt een pilot, er wordt geëxperimenteerd, meer mensen haken aan en willen meedoen. Langzaamaan worden (delen van) de nieuwe ideeën, producten, strategieën normaler. 

Net zoals dat gaat met het Sinterklaas feest. Ik kan me niet voorstellen dat we het zouden verliezen! 

I love de Sint, de typisch Nederlandse traditie van gedichtjes (die iemand ook een beetje op de hak mogen nemen). Dus bij mij thuis wordt het niet overgeslagen omdat het makkelijker is dat met de Kerst te doen: 5 december is de dag!!!

En ach terwijl ik dat zo stellig zeg, realiseer ik me ook dat zelfs dat niet heilig is. Wie weet waar zoonlief op 5 december uithangt in 2029!?

Ik weet in ieder geval dat we dan geen Zwarte Piet meer hebben, althans niet op de manier zoals dat nu is. En dat het feest daardoor leuker en inclusiever wordt, zonder dat we deze fijne traditie hoeven verliezen.

Ook dat is #change.

En ook deze verandering kent vele changemakers, vele vaders (en moeders!). 

Changemakers die opstaan in de media, publiek figuur zijn en daardoor mega-zichtbaar. Zij worden gesteund door mensen zoals Lies Craeynest die met haar gemengde gezin op de gemengde basisschool van haar kinderen in Brussel die verandering concreet maakt.

Zelf behoor ik meer tot de achterhoede in deze kwestie. Het raakt me niet direct persoonlijk, ik snap wel dat er iets mag gebeuren en ik zal verandering dan ook omarmen. In het klein betekent dat: geen zwarte pieten op het inpakpapier. Maar je zult me zeker nog wel eens Zwarte Piet horen zingen in een Sinterklaas liedje …. dat gaat gewoon op de automatische piloot.

Ieder zijn rol! Maar ook deze verandering is ingezet door de changemakers die het verschil maken in dit debat en zal zijn effect hebben op onze tradities in steden en dorpen mede door volgers zoals (jij ?) en ik. 

Of het gaat om jouw missie, jouw BIG WHY en je echt die verandering wil aanjagen, of dat je in een kwestie meer tot de achterhoede behoort, ben niet bang om het goede te behouden en er een positieve verandering aan toe te voegen …. om een changemaker te zijn!

Love traditions 

AND

#beethechange

PS ben jij nog op zoek naar de juiste woorden voor jouw missie, jouw verhaal? Ontdek jouw BIG WHY en creëer IMPACT met mijn nieuwste ebook: www.irenejanssen.nl/ebook

Posted in:
Articles by
Published:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *