60 politica’s aan de slag voor meer geluk!

De gelukkigste mensen zijn mensen die wonen in een welvarend land waar weinig corruptie is. Dat zal mogelijk niet verbazen. Toch blijkt uit onderzoek dat economische groei niet gelijk opgaat met groeiend geluk. Wat nu als de overheid, en dus politici, zich minder zouden laten leiden door louter economische groei, maar meer oog zouden hebben voor geluk in onze samenleving?

Op zaterdag 10 september, de Dag van de Democratie starten 60 politica’s met de online Geluk(kig) in de politiek 5-daagse. Het doel: geluk centraler zetten in hun politieke werk en zelf met veel plezier hun bijdrage leveren aan een gelukkige samenleving.

Gelukslobby

“Hoe zou de beslissing over het al dan niet open houden van het gemeentelijke zwembad uitvallen als een gemeenteraad zich bij dat besluit zou afvragen in welke mate zo’n besluit bijdraagt aan het geluk van de burgers?” vraagt initiatiefnemer Irene Janssen zich af. Ze noemt zichzelf gelukslobbyist en zet zich in voor meer geluk in de politieke besluitvorming. “Als politici zich bij elk besluit zouden afvragen welk effect het heeft op het collectief geluk, dan wordt de democratie daar alleen maar beter van!”

Vrouwen als change-makers

Daarom start Janssen de Geluk(kig) in de politiek 5-daagse op de dag van de Democratie. Ze wil daarmee politica’s helpen om meer oog te hebben voor het geluk in de samenleving. Bovendien wil ze hen aanmoedigen zelf met veel plezier in de politieke arena te blijven staan. Er schreven zich al meer dan 60 vrouwen in die allemaal actief zijn als raadslid, wethouder of lid van het waterschap. Dat deze 5-daagse zich enkel richt op vrouwen, is geen toeval. “Vrouwen zijn de ultieme change-makers in de politiek omdat ze andere gezichtspunten en nieuwe ideeën meebrengen.”

Dat is hard nodig in een politiek landschap dat nog bestaat uit een uniforme groep mensen; de meeste gemeenteraden bestaan voor het grootste gedeelte uit blanke mannen van middelbare leeftijd. Een homogene groep van gelijkgestemden heeft vaak moeite met nieuwe ideeën: die worden vaak gewoon niet gehoord of in overweging genomen. Het is de blinde vlek van een groep met veel de zelfde soort mensen. “Mannen die geluk willen agenderen, zouden dus ook de toestroom van meer vrouwen in de politiek moeten toejuichen!” aldus Janssen.

 

—- TOELICHTING —

De Internationale Dag van de Democratie is in het leven geroepen door de Verenigde Naties en valt formeel op 15 september. In Nederland wordt deze dag gevierd op de zaterdag voorafgaand aan 15 september.

—————————————————————————————————————————————————————-

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Irene Janssen – tel.: 0621598315 – e-mail: mail@irenejanssen.nl

 

Posted in:
Articles by
Published: