De kracht van rolmodellen!

Vorige week schreef ik al kort over CDA politica Esther de Lange als rolmodel voor ander jonge moeders met ambitie. Vandaag kwam ik een mooi filmpje tegen van een bijzondere jonge moeder, Hannah van der Weg.

En ik realiseerde me weer hoe belangrijk het is om mooie rolmodellen te hebben. Ik groeide zelf op met de spotjes en overheidscampagne van “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.” Het beeld dat bij mij bleef hangen was dat ik vooral moest studeren om goede kans te maken op de arbeidsmarkt. Hoe dat dat weer samen ging met het eventuele moederschap, dat wist ik niet. Want terwijl de vrouwen uit de generatie van mijn moeder ook daadwerkelijk die arbeidsmarkt betreden, was mijn eigen moeder ‘gewoon’ thuis, net als bij de meeste kinderen in mijn klas in  Noord-Limburg.

In mijn directe omgeving kende ik dus weinig vrouwen die wel werkten, laat staan vrouwen die naar de universiteit waren geweest die aan het werk waren. Geen wonder dus dat ik niet echt een goed beeld had van hoe die toekomst er dan uit zou kunnen zien.

Heel lang heb ik daarom ook gedacht dat het moederschap en een (fulltime) baan gewoon niet samen gingen: vrouwen waren in mijn ogen bijvoorbeeld of politica of moeder, maar nooit beide.

Op de universiteit maakte ik kennis met een professoren koppel: hij was professor in het (internationaal) privaatrecht, zij in Europees publiekrecht. Op dinsdagochtend had ik privaatrecht en wat schepte mijn verbazing: mijn onderwijs dat normaal gezien om 9 uur startte, startte altijd pas om kwart over negen. De reden? Deze papa zette ’s ochtends altijd eerst zijn kinderen af op school. ‘Goh, kan dat ook?!’, dacht ik toen nog.

Toen ik vanochtend het filmpje van Hannah van der Weg zag, moest ik daar ineens weer aan denken. Het is namelijk ontzettend belangrijk om vrouwelijke rolmodellen te hebben, maar het is minstens zo inspirerend om te zien dat achter iedere krachtige vrouw een krachtige man staat!

Kijk hier het filmpje van Hannah terug – op driekwart hoor je ook haar man spreken.

Posted in:
Articles by
Published:

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *