Waarom ik internationale vrouwendag vier (en jij dat ook zou moeten doen)

Op 8 maart is het weer internationale vrouwendag, de dag waarop we gelijke kansen voor vrouwen vieren.

En ik vier deze keer op een bijzondere manier mee: ik start namelijk met een mooie groep heldinnen uit de lokale politiek met een 16 weken durend online programma dat hen gaat helpen hun droom voor een mooiere samenleving in actie te zetten.

“Waarom toch alleen voor vrouwen”, vragen mensen mij regelmatig.

Ze weten dan dat mijn drijfveer, mijn droom een politiek dichter bij de burger is, een politiek vanuit waarden zoals welzijn, geluk en samenwerken en een politiek ten diensten van de burger en de samenleving. En dat ik daarom vrouwen train en coach om op een effectieve en authentieke manier hun droomdoel waar te maken in de politieke arena.

“Nou dat kun je dan toch doen met en voor mannen en vrouwen?”

En in principe is dat ook zo, maar zolang als we in Nederland slechts een kwart vrouwen in de lokale politiek hebben, richt ik mij op hen. Natuurlijk omdat ik het gewoon heel erg leuk vind om met vrouwen te werken: er ontstaat in mijn trainingen altijd een heel fijne open sfeer waarin alle deelnemers er mogen zijn met hun verhaal, er wordt geluisterd en er ontstaat herkenning en een verbondenheid.

Maar vooral omdat de politiek nood heeft aan een ander geluid. Een geluid van gelijkwaardigheid, van liefde en van dienstbaarheid. En er is behoefte aan kwaliteiten zoals luisteren, samenwerken en empathie. Niet alle vrouwen hebben een hogere dosis van deze feminiene waarden en kwaliteiten, maar als je 100 vrouwen in een zaal zet en in de zaal ernaast 100 mannen, dan zul je in totaal altijd nog meer van die feminiene kwaliteiten tegenkomen in de zaal met vrouwen.

Bovendien werkt er zoiets als een wet van getallen, waarbij zolang als het percentage vrouwen zo laag is als nu, de vrouwen die opereren in de politiek, zich zullen aanpassen aan de heersende – nogal macho – groepscultuur. Er is gewoonweg geen ruimte voor ander gedrag of een ander geluid. En dat moet veranderen!

Het omslagpunt ligt bij minimaal 1/3 vrouwen, maar liever nog 40%. Tot die tijd richt mij dus op de heldinnen die het aandurven om in de politieke arena te stappen met een ander geluid en zich niet laten leiden door angst, maar door hun visie voor een mooiere samenleving.

Daarom vier ik vandaag internationale vrouwendag: voor alle vrouwen die de arena instappen en lef hebben om het gewoon op hun manier te doen!

En jij? Vier je mee?

 

Meer weten over het programma Mijn droom in actie? Kijk dan hier. 8 maart gaan we van start. Twijfel je of je mee moet doen? Heb je vragen? Bel (0621598315) of mail (mail@irenejanssen.nl)!

 

Posted in:
Articles by
Published: