Vrouwelijk leiderschap: wie is jouw rolmodel?

Een rolmodel kan een ontzettend krachtige invloed hebben op hoe jij jouw vrouwelijke leiderschapskwaliteiten ontwikkelt. Daarom maak ik in mijn training EU safari vrouwelijk leiderschap altijd ruimte voor enkele van mijn persoonlijke rolmodellen. Vrouwen die stuk voor stuk hun eigenheid en kwaliteiten inzetten op een manier die bij hen past. Deze vrouwen inspireren mij en laten me over mijn eigen leiderschapsstijl nadenken. Deze week delen weer drie vrouwen hun verhaal met de deelnemers van de EU safari:</p><p>Marlou Absil is voor mij een uitstekend voorbeeld van een vrouw die haar vrouwelijke leiderschapskwaliteiten inzet om daarmee als politica het gat tussen de burger en de politiek te verkleinen. Als wethouder kreeg zij te maken met kritiek op de bouwplannen voor een nieuw gemeentehuis. Ze gebruikte haar kwetsbaarheid en nodigde burgers uit om in huiskamergesprekken te praten over hun zorgen. Het leidde tot een beter plan en meer tevreden inwoners van haar gemeente. Er was heel wat lef voor nodig om voor deze aanpak te kiezen.</p><p>Vivianne Heijnen heeft het als jonge dertiger al heel ver geschopt. Ze is hoofd van de Brusselse campus van de Universiteit Maastricht en fractievoorzitter van het CDA in Maastricht. “Ik geloof in mijzelf en ga ergens voor, daarin vertrouw ik op mijn eigen kracht.” Obstakels zijn er voor haar om weg te nemen. Tegelijkertijd merkt zij dat ze soms moet opboksen tegen vooroordelen over haar als ‘dat jonge meisje’. Een goede mentor in het begin van haar carrière liet haar zien dat zij in een zaal vol met ‘grijze pakken’ gewoon een vraag kon stellen en dat ze daarmee ook respect en waardering kreeg.</p><p>Lies Craeynest staat op het punt om meer management taken op zich te nemen nadat ze zich velen jaren vanuit haar vakinhoudelijke kennis voor een beter klimaat heeft ingezet als beleidsmedewerker voor Oxfam. Lies heeft een tomeloze drive: de passie spat er bij haar van af! Tegelijkertijd heeft ze een no-nonsens mentaliteit en ziet ze overal kansen een mogelijkheden. Als burger maakt ze zich sterk voor allerlei zaken zoals diversiteit en milieu. Ze neemt daarin vaak het voortouw en is echt de drijvende kracht van enkele burgerinitiatieven. “Vreemd genoeg neem ik privé heel vaak de leiding, maar in mijn werk tot op heden veel minder.” Dat gaat nu veranderen!</p><p>Voor diegene die er deze week bij zijn, ben ik benieuwd te horen wat zij meenemen van de gesprekken met deze drie vrouwen. Maar ik hoor ook heel graag wie jouw rolmodel is. Laat een comment achter en tag jouw rolmodel!</p>

Posted in:
Articles by
Published: