Nederland heeft economische boost nodig: de sleutel ligt in de handen van vrouwen!

In Nederland zijn we er vaak trots op dat het mogelijk is om parttime te werken. Met name vrouwen maken gebruik van deze optie en zeggen het heerlijk te vinden om zo hun privé leven in balans te brengen met een baan. In tegenstelling tot de omringende landen is het in Nederland ook voor hoogopgeleide vrouwen mogelijk om parttime te werken. Vrouwen zien het als een goede keus voor zichzelf en hun gezin en vinden het een (voor)recht om in deeltijd te kunnen werken.

Echter, in een economische crisis en een enorme vergrijzing, is het maar de vraag of we ons deze luxe kunnen blijven veroorloven. Iedereen kent wel iemand die onlangs zijn baan is verloren en bijna niemand krijgt tegenwoordig nog een contract voor onbepaalde tijd.  Dat betekent dat ook jij of jouw partner morgen zijn baan kwijt kan zijn. En wat dan? Wanneer degene die voltijds werkt zijn baan verliest en jij werkt slechts halftijds is er waarschijnlijk direct een probleem. Want hoe betaal je nu de hypotheek? Met een werkloosheidsuitkering en de juiste diploma’s op zak red je het hopelijk, maar dit levert natuurlijk wel een enorme druk op de financiën van je gezin. Dan spreek ik nog niet over wanneer je arbeidsongeschikt wordt en het inkomen enorm achteruit gaat.

Bovendien spreken de cijfers voor zich als het gaat om hoeveel relaties standhouden. Natuurlijk zijn de statistieken niet op jou van toepassing, maar het is een feit dat van alle huwelijken er 1/3 strandt. Ben jij dan degene met een parttime baan, dan trek je wel aan het kortste eind en blijf je financieel afhankelijk van je ex. Bovendien is er een trend om de wettelijke partneralimentatie na echtscheiding behoorlijk te verminderen en in tijd in te korten.

Op dit moment wordt de discussie in Nederland gevoerd om de weer een 40-urige werkweek in te voeren om zo de economie een boost te geven. Maar waarom zouden we mensen die al 5 dagen in de week werken verplichten om nog een paar uren extra te kloppen?

Nederland is deeltijd land bij uitstek. Als iedere deeltijder in Nederland een halve dag in de week meer ging werken (dus 4 uur), dan verdubbelt je de winst in uren. Bovendien vermoed ik dat iemand die van 20 naar 24 uur werk gaat deze 4 extra uren veel productiever kan zijn dan iemand die er al 38 heeft gemaakt en er nog eens 2 bij moet doen.

Omdat met name vrouwen in deeltijd werken ligt het grootste potentieel voor een economische boost bij vrouwen. Dit geldt in Nederland nog meer dan in andere Europese landen, omdat vrouwen zo massaal in deeltijd werken. Den Haag zou dus niet moeten denken aan een 40-urige werkweek voor mannen, maar aan een manier om vrouwen te stimuleren om enkele uren meer te gaan werken. Dat is goed voor de Nederlandse economie en heeft als aangenaam bijeffect dat vrouwen – en hun gezinnen -minder kwetsbaar zijn in economisch moeilijke tijden.

Posted in:
Articles by
Published:

3 Comments

 1. S.A.

  Absolutely agree. Inclusion of women is the most straight way to increase the workforce and the competitiveness of the economy. Actually this is one of the main reasons of the economic success of Ireland in 90’s and early 2000s (though it has nothing to do with what happened later). They have almost doubled their workforce just by inclusion of women.

  As probably the participation of Dutch women in economy is already higher than Ireland of 70’s, gains may not be that high in the Netherlands. But in any case, it will increase the competitiveness of Netherlands towards Germany and Central European countries (especially former east-block members which traditionally had high levels of women participation, hence can not expect similar gains).

  Participation is one thing, and equally more important is the quality or level of participation. How come there are so few female engineers and managers in the Netherlands and every women you talk to are either nurses, linguists or graduates of academic studies with less demand in economy? E.g. in terms of percentage of female managers, Netherlands scores lower than some developing countries. A way needs to be found to make the Dutch women more competitive & career conscious, and having to participate in mortgage payments is nowhere a sufficient incentive. Through education, I guess.

  • Irene Janssen

   “A way needs to be found to make the Dutch women more competitive & career conscious, and having to participate in mortgage payments is nowhere a sufficient incentive.”

   I agree, question is how to do that. I think several things play a role, to name a few:
   1. Women are not aware of their economic vulnerability, raising awareness is important
   2. The Dutch have strong feelings about how children should be raised -e.g the maximum days a kid can stay at all day daycare – at least it should be discussed as a) Swedish and Belgian children seem to grow up fine even if they go to all day schools and daycare and b) If parents decide that three days is enough we should discuss how come that only one parent (the mother) is making it possible.
   3. Government could give incentives for women to work more, e.g. by keeping daycare affordable
   4. Another thing government could stimulate is making it easier for women to have career perspectives by introducing quota – see last blogpost: http://www.irenejanssen.nl/?p=42

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *