Meer vrouwen in de politiek, kies strategisch!

Aanstaande woensdag zijn de verkiezingen voor de provinciale staten. In Limburg bestaat de provinciale staten voor 81% uit mannen. Daarmee bungelt Limburg onderaan de lijst, overigens samen met Zeeland. Slechts 1/5 is dus vrouw ten opzichte van het Nederlands gemiddelde van 1/3. De grijze pakken parade voert in Limburg de boventoon en daarmee blijven vrouwelijke leiderschapskwaliteiten onbenut. En dat is een gemiste kans. Tegelijkertijd vraagt dit niet enkel aandacht in deze twee provincies.

Een veranderende economie waarin kennis delen en samenwerken binnen netwerkorganisaties voorop staat, vraagt om een ander soort leiderschap, ook in de politiek. Vrouwelijke leiderschapskwaliteiten zoals empathie, luisteren en samenwerken moeten daarom meer de ruimte krijgen in de politieke besluitvorming. Vrouwen beschikken vaker over sterk ontwikkelde vrouwelijke leiderschapskwaliteiten. Daarom heeft de politiek meer vrouwen nodig. Bovendien blijkt uit onderzoek dat deze kwaliteiten het best tot hun recht komen – ook bij mannen – in een gemengde groep die minimaal bestaat uit 1/3 vrouwen.

Wat betreft dat laatste is waakzaamheid geboden, want het landelijk percentage vrouwen in de provinciale staten zit – in tegenstelling tot wat je zou verwachten – in een daling. Van 36% in 2007, naar 34 % in 2011 en 32 % vrouwen op dit moment. Hierbij vallen we dus ook op landelijk niveau net onder die magische 1/3. En met slecht 31 % vrouwelijke kandidaten op de lijsten, zal dat percentage na de verkiezingen nog verder dalen.

De lijsten zijn gemaakt en de campagne is gevoerd, en nu bent jij als kiezer aan zet. Vind jij ook dat de politiek wel wat meer vrouwelijk leiderschap kan gebruiken? Stem dan op een vrouw! Maar doe dat wel strategisch.

Wil je niet enkel symbolisch stemmen, maar ook echt het verschil maken? Uit onderzoek blijkt dat je vooral niet automatisch op de hoogst genoteerde vrouw moet stemmen. Deze vrouw wordt namelijk meestal toch wel verkozen op basis van haar plek op de lijst. Hoe maakt je een strategische keuze? Simpel: je kiest voor de vrouw die op basis van haar plek net buiten de boot dreigt te vallen. Dat weet je wanneer je naar de peilingen kijkt. Hoeveel zetels heeft jouw partij in de peilingen? 4? Wie staat er dan op of in de buurt van die plek? Stem op haar. Omdat er in sommige provincies twee kiesdistricten zijn, leveren enkele partijen daarom ook twee lijsten in (bijv in Limburg en Noord-Brabant); dit zijn meestal de grotere partijen  (in Limburg oa PvdA, CDA en VVD). Is dat het geval, dan mag je het aantal stemmen uit de peilingen door twee delen. Staat jouw partij in de peilingen op 10 zetels? Deel het getal door twee en je komt op 5 uit. Welke vrouw staat er op of het dichts bij plek 5? Geef haar jouw stem en maak het verschil!

Posted in:
Articles by
Published: